Skip to Content

Tarczy-nap a környezettudatosság jegyében

A Tarczy Lajos Általános Iskola évről évre megszervezi a névadója tiszteletére a tanítás nélküli iskolai napját, a Tarczy-napot. A névadó, a hetényi születésű filozófus és természettudós Pápán végezte teológiai és filozófiai tanulmányait, majd hosszú éveken át tanított városunkban. A Tarczy-iskola nagy hangsúlyt fektet névadója megünneplésére, s teszi ezt minden évben a hetényi testvériskola részvételével.

A Tarczy-napon Venczel Csaba köszöntötte a megjelenteket. A köszöntőt követően Kovács Anna Lili tanuló ismertette Tarczy Lajos életútját, majd a hetényi és ógyallai delegáció tagjai, valamint a diákönkormányzat néhány tagja és Venczel Csaba közösen megkoszorúzták a természettudós mellszobrát az aulában.
Venczel Csaba igazgató elmondta, tízedik éve szervezik meg a Tarczy-napot, amely egy témanap is egyúttal. Idén a környezettudatosság hetére időzítették, hiszen Tarczy Lajos filozófus, természettudós volt.
-A mai napra olyan tevékenységeket kínáltunk a diákoknak, amelyek a környezettudatosságra épültek. Hallhattak előadást az egészséges táplálkozásról, de készíthettek zöldségszobrokat is. A délelőtt során sakkverseny, számítógépes verseny, Tarczy-vetélkedő, fitness teszt és egyéb izgalmas feladatok vártak a népes diákseregre.

A Tarczy-nap másik programja a Feszty Árpád életéről szóló előadás és az ehhez kapcsolódó vándorkiállítás volt, amelyet a festőművész szülővárosából, Ógyalláról hoztak el.
-Amikor a hetényi alapiskola Tarczy-napi rendezvényén jártam decemberben, akkor csodáltam meg a kiállítást, s úgy döntöttem, hogy felkérem őket, hogy hozzák el a pápai iskolába is. Nagy örömünkre el is jutott Pápára a kis kiállítás, melyre ezúttal is buzdítok mindenkit, hogy tekintse meg, hiszen május 3-ig látogatható az aulában. A gyűjtemény Feszty Árpád életútját eleveníti fel. Külön megtiszteltetés számunkra, hogy a gyűjtemény gondozója, a Feszty Árpád Alapiskola tanára, a Feszty Árpád Emlékszoba kurátora, Vrábel Sándor is ellátogatott hozzánk, s mesélt a reprodukciókról. Feszty Árpád életéről pedig Görbe Márk művészettörténész tartott előadást a népes diákseregnek - mondta Venczel Csaba, majd hozzáfűzte, a mai alkalom ismét egy tökéletes lehetőség a testvériskolák szorosabb együttműködésének kialakítására.
Vrábel Sándor kérdésünkre elmondta, a kiállítás Magyarországon először a Tarczy iskolában látható. Öröm számukra, hogy elhozhatták városunkba is, hiszen a tárlat a Feszty Emlékszoba egy részének anyagát mutatja be, feltárva a festőművész egyéb alkotásait, hiszen Feszty nemcsak a Magyarok bejövetele című művet készítette.
-Az emlékszobát sokan látogatják Ógyallán külföldről is. Az alkotások tetszenek az érdeklődőknek, s sokan meglepődnek, hogy mennyi festménye van Feszty Árpádnak, amiről sosem hallattak - fűzte hozzá.
A Tarczy-nap a különböző színes versenyek eredményhirdetésével zárult.

Babos Petra (papa-ma.hu)

 

A Tarczy-nap közös programjai az aulában:

- Zászlóvivők bevonulása, Himnusz
- Venczel Csaba igazgató köszöntő beszéde
- Tarczy Lajos életrajzának ismertetése: Kovács Anna Lili 8.e
- Tarczy Lajos szobrának koszorúzása: hetényi-ógyallai delegáció és Diákönkormányzat
- Vrábel Sándor, a Feszty Árpád-reprodukciók tulajdonosának beszéde
- Görbe Márk művészettörténész előadása Feszty Árpád életművéről
- A délelőtti versenyek eredményhirdetése - Venczel Csaba
- Az újrahasznosítási kézműves pályázat munkáinak kiállítása az aulában
- Programzárás, zászlóvivők elvonulása

Az alsó tagozat programjai a Tarczy-napon:

1.a: Találós kérdések, kisfilmek megtekintése, rajzkészítés a vizek védelme jegyében
1.e: A Recycling kisfilm, interaktív tananyag feldolgozása, Flakonokból virágkosár készítése, Séta a szelektív hulladékgyűjtő szigeten.
2.a: Plakátkészítés, gyümölcssaláta készítése, feladatlap kitöltése, állatok hajtogatása. Séta.
2.c: Mézkóstoló és bemutató, állatok elkészítése papírgurigából csoportmunkában, szelektív hulladékgyűjtési sziget
2.e: Ételpiramis készítése projekt. Gyümölcssaláta, turmix
3.a: Interaktív feladatok - vízszennyezés. Videofim - Vad Magyarország, a vizek birodalma. Látogatás a Víztoronyba.
3.c: Plakátkészítés, interaktív tananyagok, szelektív hulladékgyűjtők keresése.
3.e: Egészséges táplálkozás ételpiramis, kisfilmek, gyümölcssaláta, plakátkészítés
4.a: Újrahasznosítás: a Föld és Magyarország kirakása kupakokból. Pápa c. film megtekintése.
4.c: Egészséges táplálkozás - plakát, ételpiramis. Előadás az újrahasznosításról.
4.e: Újrahasznosítás a háztartásban, háztartási hulladékok újra felhasználása. Környezetünk védelme - csoportmunka

A felső tagozat programjai a Tarczy-napon:

- Tarczy-vetélkedő 7-8. osztályos 3 fős csapatoknak. Szervezői: Rostáné Horváth Ida, Ferencziné Simon Ágnes.
- Előadás a természet közelségéről, szépségéről, a természetjárásról. Előadó: Czibula György. Részt vett 30 tanuló.
- Előadás és vetélkedő az egészséges életmódról 4 fős csapatoknak. Felelős: Kovács Gézáné és a védőnők: Czupor Csilla, Kálmánné Csillak Virág.
- Plakáttervező rajzverseny. Téma a környezettudatos gondolkodás. Osztályonként 2-4 fős csapatoknak. Felelősök Gicziné Horváth Katalin, Vadóczné Mátis Gabriella, Butiné Kemenczki Anita, Lombosi Anikó. Az e lőkészületek felelőse: Kohuth Helén.
- Számítógépes rajzverseny 5-6. osztályosoknak az egészséges táplálkozás jegyében. Vezetői: Szakácsné Kokas Judit és Zsuponics László.
- Filmvetítés a környezettudatosság jegyében 6-8. osztályosoknak. Utána tesztverseny a filmről. Vezetői Tóthné Bogdán Zita, Nagyné Egyházi Edina. Technikus Vasvári Zoltán.
- Sorversenyek az egészséges életmódért a tornateremben 5-6. és 7-8. osztályos 6 fős csapatoknak. Szervezői: Saár Györgyi, Bánhidiné Csapó Ágnes, Dudás Szabolcs.
- Sakkverseny 5-8. osztályosoknak. Szervező Ásványi Lászlóné.
- Zöldségszobor-készítés 5-8. osztályosok. A Diákönkormányzat programja Vilman Melinda vezetésével.
- Kézműves foglalkozás, terv vagy tárgykészítés az újrahasznosítással kapcsolatban 5-8. osztályosoknak. Vezetője Gyenge Ferenc.