Skip to Content

Járási Nagy László szavalóverseny a költészet napján

A Tarczy Lajos Általános Iskola 28. éve a költészet napjához kapcsolódva megszervezi az általános iskolás korú tanulók számára a járási Nagy László szavalóversenyt. A megmérettetésre ezúttal 60 diák jelentkezett, a tanulók nemcsak Pápáról és környékéről érkeztek, hanem az intézmény testvériskolájából, Hetény településről is.
A versenyen a kortárs Kovács András Ferenc mellett, a névadóra, Nagy Lászlóra is emlékeztek, az ő verseik közül kellett egyet-egyet elszavalni kötelező jelleggel.

A versenyzők izgatottan várták a megmérettetést

-A rendezvényt 1990-ben a Nagy László iskola indította útjára tisztelegve a névadó költő - a jogelőd Római Katolikus Polgári Fiúiskola egykori diákja - előtt. Idén 28. alkalommal szervezzük a versenyt. Azért a költészet napját választottuk, mert Nagy László születésnapja a nyár közepére, szünetre esik. József Attila és Nagy László költészete összekapcsolódik. A költő fia több alkalommal megtisztelte jelenlétével a rendezvényt. Nagy Andrással a kapcsolatot azóta is tartjuk, a nyári iszkázi rendezvényen megjelenünk, koszorúzunk. Ha van kiemelkedő tanulónk, elindítjuk az országos Nagy László vers- és prózamondó találkozón Ajkán. Iskolánkban a városi, járási versenyt a kezdetektől fogva megelőzte a házi verseny minden évfolyam számára. Ezt a rendszert az évek során a pápai általános iskolák is átvették: kora tavasszal először házi versenyt tartanak, melynek az első helyezettje indulhat a költészet napi Nagy László szavalóversenyen a Tarczyban - tudtuk meg Kaprinayné Megyeri Zsuzsanna szervezőtől.

A verseny szervezője, Kaprinayné Megyeri Zsuzsanna

- Első, második és harmadik osztályosoknak nincs kötelező vers, ők csak a szabadon választott költeményt adják elő, míg a 4., 5., 6., 7. és 8. osztályosoknak adtunk kötelező verset. Az előző évben már nyitottunk a kortárs költők felé, volt már Laczkfi Jánostól, Varró Dánieltől és Szabó T. Annától is vers. Azt tapasztaljuk, hogy a diákok szívesen olvasnak kortárs költőktől, íróktól költeményeket - mondta Kaprinayné Megyeri Zsuzsanna szervező.
A megnyitón Kincses László Wass Albert: A vers című művét szavalta, majd Venczel Csaba igazgató köszöntötte a megjelenteket. A szavalóversenyt Áldozó Tamás polgármestert, a felsős zsűri elnöke nyitotta meg, aki arra buzdította a diákokat, hogy olvassanak magyar verseket, de ne csak a költészet napján.
A zsűriben helyet foglalt az 1-2. osztályosoknál Márkusné Bak Enikő református hitoktató, Kovácsné Bata Gabriella óvónő és Horváthné Tischler Marianna nyugalmazott tanítónő. A 3-4. osztályosoknál Balázsné Márton Mária, Hortobágyiné Bors Judit és Matyasovszky Albertné - mindhárman a Tarczy iskola nyugalmazott tanítónői. A felsősöknél Áldozó Tamás Pápa város polgármestere, Kincses László mérnök, amatőr versmondó és Gosztola István mérnök, amatőr versmondó alkották a zsűrit.
A legjobbakat a bíráló bizottság oklevélben és értékes könyvjutalomban részesítette.

Babos Petra (papa-ma.hu)