Skip to Content

„Húsz év múlva lehet, hogy találkozunk"

2011. december 3-án az 1990/91-es tanévben végzett 8. b osztály volt tanulói találkoztak a Tarczy Lajos Általános iskola egyik jogelődjének, a Nagy László Általános Iskolának az épületében, ami jelenleg levéltár. Sajnos nem tudott mindenki eljönni, mert két egykori osztálytárs külföldön él, néhányan pedig szombat este is dolgoztak a munkahelyükön.
Petrik Iván, a levéltár munkatársa körbevezetett minket az intézmény folyosóin. 20-25 éves emlékek jöttek elő, köztük olyanok is, melyekről a többség már megfeledkezett, s néhány olyan dolog is kiderült, melyekről annak idején csak 1-2 tanuló vagy kolléga tudhatott.
Ezt egy másfél órás „rendhagyó osztályfőnöki óra" követte. Megemlékeztünk az osztály volt tanárairól, akiknek nagy része azóta már nyugdíjas, illetve néhányan sajnos már nem élnek, majd beszélgettünk az elmúlt 20 év intézményi változásairól.
Többen az osztálytalálkozó alatt vették meg az iskola történetéről szóló, 2010-ben kiadott könyvet. (Érdekesség, hogy a könyv kiadását egyik osztálytársunk, dr. Novák Tamás, a Cser Kiadó operatív igazgatója is támogatta anyagilag, aki egyben a mostani találkozó egyik fő szervezője volt.)
A legérdekesebb mégis az volt, amikor mindenki elmondhatta, mi történt vele az elmúlt 20 évben. Összességében megállapítható, hogy a nehézségek ellenére, mindenki becsületesen dolgozik, s többségük párkapcsolatban vagy családban él.
A találkozó nagyon kötetlenül és jó hangulatban zajlott, egy picit mintha visszarepültünk volna 20 évet az időben [lásd alul az 1991-es és a 2011-es osztályképet], ez derül ki abból az intenzív levelezésből, amit azóta is folytatunk. Máris szervezés alatt áll a 25 éves, illetve az esetleges évenkénti találkozó. :-)
Tanulóként és tanárként sem vettem részt korábban általános iskolás osztálytalálkozón. Kicsit furcsa érzés volt belegondolni, hogy 31 éves voltam, amikor ez az osztályom végzett, s jelenleg ők 34-35 évesek. A találkozó létrejötte és hangulata mindenképp kellemes meglepetés volt számomra, s ezt köszönöm minden volt tanítványomnak.

Németh József osztályfőnök

Nem szól a dal, szomorú, csendes este van,
Most még mind itt vagyunk, senki nem szól, hallgatunk.
A szél is csendesebb, gyertek, üljünk közelebb,
Ez a búcsú éjszakánk, szóljon a dal hozzád, jó barát.

Húsz év múlva az ifjú vándor megpihen,
De hosszú még az út és közben valamit tenni kell.
Elbúcsúzunk, holnap már távol vagyunk,
Húsz év múlva lehet, hogy találkozunk.

Fel kelt a nap, a reggel köszöntött reánk,
Minket bántott a fény, azt is, hogy elhagyjuk egymást.
Együtt leszünk még, egy hosszú éjszakát,
Vígan átvirrasztjuk, ahogy tettük sok-sok éven át.

Húsz év múlva az ifjú vándor megpihen,
De hosszú még az út, és közben valamit tenni kell.
Elbúcsúzunk, holnap már távol vagyunk,
De húsz év múlva lehet, hogy találkozunk."

Első sor: Bogdány Jánosné, Kovács Attiláné, Hernádi Tamásné, Köntös Mária (igazgató), Németh József (of.), Takácsné Piszker Éva (ig.h.), Marton Béláné, Szente Ilona (Sárika néni), dr. Tungli Gyuláné, Somfai Zsuzsanna
2. sor: Ács Ferenc, Stuksza Judit, Unger Laura, Denk Bernadett, Szakács Viktória, Adamek Henrietta, Simon Hajnalka, Limperger Orsolya, Szórádi Mónika, Bozzay Ildikó, Horváth Krisztina, Herenkovics Adrienn, Csizmadia Bernadett
Hátsó sor: Verrasztó Jenő, Domján Balázs, Varga Róbert, Molnár Csaba, Novák Tamás, Hoffmann Zoltán, Pörnyeszi András, Ignácz József, Nagy Szabolcs, Rátz Ottó

Balról jobbra: Simon Hajnalka, Unger Laura, Limperger Orsolya, Denk Bernadett, Verrasztó Jenő, Domján Balázs, Németh József (of.), Adamek Henrietta, Stuksza Judit, Szórádi Mónika, Bozzay Ildikó, dr. Novák Tamás, Nagy Szabolcs, Varga Róbert (a képen hiányzik - mert később tudott csak jönni - Szakács Viktória)