Skip to Content

Zöld kavalkád Szent Patrik napján

Szent Patrik napján, azaz március 17-én a zöld ezernyi árnyalatába öltözött a Tarczy iskola két tannyelvű tagozata. Immár hagyomány, hogy a tagozaton megemlékezünk az írek védőszentjéről, aki elűzte a kígyókat Írországból és elvitte a kereszténységet a „Smaragdszigetre". A program ötletgazdája és főszervezője, Nagy Gabriella, az alsós munkaközösség vezetője, minden évben valami újdonsággal örvendezteti meg a gyerekeket. Ezúttal egy játszóházzal összekötött versengést állított össze, melynek megvalósításában kolléganői segítették.
A színes forgatag igazi meglepetéssel kezdődött: Gabi néni pikolón adott elő ír dalokat az aulában összegyűlt gyerekseregnek. Ezután a 3.a osztály ügyes táncosai adtak ízelítőt az írek jellegzetes táncából Fodor Tímea tanítónő koreográfiájára. A műsor Lind Bernadett 4.c és 2.e osztályos tanítványainak színdarabjával zárult, melyben megismerhettük egy csintalan kobold történetét.
A következő egy órában számos érdekes feladat várt a gyerekekre. Az elsősök és másodikosok Szalay Zsuzsanna tanítónő vezetésével szivárványfújót készítettek. A másodikosok az aulában versenyeztek 10 fős csapatokban. Kiss Zsanett tanítónő bingót játszott a gyerekekkel, természetesen a Szent Patrik naphoz kötődő szimbólumokkal. Mészáros Zita tanítónő asztalánál, utalva a szivárvány végén üstbe rejtett kincsre, pénzt kellett válogatniuk. Vida Timi néninél nem csak rajzkészségükre, de matek tudásukra is szükség volt: egy Szent Patrikot ábrázoló képet kellett kiszínezniük a megadott számok alapján.

A harmadik és negyedik osztályosok 10 fős csapatokban versenyeztek. Számukra Cserneczkyné Kapa Nikoletta tanítónő állított össze színes feladatokat, melyeket a csapatok az előre megadott, Szent Patrik életéről és az ünnepnaphoz kapcsolódó szokásokról szóló szöveg segítségével tudtak megoldani. Az igaz-hamis, a szókereső, és a keresztrejtvény alaposan elgondolkodtatta a diákokat, de az eredmények azt igazolták, hogy minden csapat alaposan felkészült. Butiné Kemenczky Anita és Lind Bernadett állomáshelyén képmozaikot kellett kirakniuk és kiszínezniük. Bertalan Ági néni és Szabó Tiborné Hajni néni egy szerencsehozó képpel várta a gyerekeket: azt kellett megfogalmazniuk, miért is érzik szerencsésnek magukat. Szakácsné Kokas Judit sok-sok érmével várta a csapatokat, amelyeket színek és nagyság szerint kellett mihamarabb tálkákba válogatni.
A nagyobbaknak előzetes feladatként Szent Patrik naphoz kapcsolódó plakátokat kellett készíteniük, melyek az aulában kerültek kiállításra. A jól sikerült munkák közül a zsűri
#Girls csapatát választotta a legjobbnak (tagjai: Gáncs Janka, Kiss Csenge, Csurgay Anna, Vincze Lili, Bors Luca, Balázs Fanni).
A Szent Patrik nap kétségkívül a két tannyelvű tagozat éves programsorozatának legvidámabb színfoltja. S bár a „Smaragdsziget" messze esik tőlünk, ahogy az egyik szlogen tartja: „Everyone's Irish on March 17 " - Március 17-én mindenki ír. A színes, tartalmas programért köszönet Nagy Gabriellának, a program szervezőjének, aki megálmodta és előkészítette a feladatokat, és minden kolléganőnek, aki a program lebonyolításában részt vett.


Hardi Tünde
tagozatvezető