Skip to Content

Tarczys sikerek a Batsányi-héten

Testvériskolánk, a Tapolcai Bárdos Lajos Általános Iskola Batsányi János Magyar - Angol Két Tanítási Nyelvű Tagozata minden év májusában rendezi meg a Batsányi-hét elnevezésű programsorozatát. A versenyeket tapolcai és Tapolca környéki általános iskoláknak hirdetik meg.
Hétfőn az Aranytoll elnevezésű helyesírási versenyre került sor. Iskolánkat négy tanuló képviselte: Lencse Luca az (5.e), Ruzsás Eszter (6.c), Horváth Evelin (7.e) és Szalay Violetta (8.e). Két kiváló helyesírónk, Ruzsás Eszter és Horváth Evelin évfolyamukon első helyezést ért el. Jutalmuk egy-egy ifjúsági regény, és stílusosan egy aranyszínű toll.
Horváth Evelin (7.e) így emlékszik vissza a versenyre:
„Mivel a hetedik és nyolcadik osztály egy kategóriában versenyzett, voltak nehezebb feladatok. Élveztem ezeket is, ugyanis kihívást jelentettek számomra. Komoly és játékos feladatokkal találkoztam a verseny során. Remélem, jövőre is mehetek!"
Kedd délután játékos angol nyelvi vetélkedőn vett részt a Gáncs Luca Panna (6.e), Horváth Ármin Csaba (7.e) és Kovács Anna Lili (8.e) összetételű csapatunk. Összesen 14 csapat vetélkedett a versenyen, ahol az angol szókincsre, országismereti tudásra és találékonyságra is szüksége volt a versenyzőknek. Iskolánk csapatának tagjai között már az utazás során kialakult a jó összhang, amit mi sem bizonyít jobban, hogy a két tannyelvűs kategóriában ők érték el a legmagasabb pontszámot, így különdíjban részesültek. Jutalmul egy-egy könnyített olvasmányt és egy névre szóló oklevelet kaptak. A vetélkedő során színes és elgondolkodtató feladatokban bizonyíthatták kiváló angol nyelvtudásukat. Kovács Anna Lili elárulta, milyen feladatokkal kellett megbirkózniuk:
„Öt érdekes, gondolkodtató feladatot kaptunk. Az elsőben a megadott betűkkel kezdődő kifejezéseket kellett írnunk, pl. sun - sunglasses, sunhat, sunflower, stb. Ezután összetett szavakat kellett alkotnunk, mondatokba rejtett állatneveket keresnünk, és országok zászlóit párosítani a szimbólumaikkal. A legnehezebb feladat mindannyiunk szerint az anagramma volt: megadott szavakból újakat kellett kiraknunk. A tikfa fogott ki rajtunk: a take szóból kellett volna kirakni a teak szót, de ezt a fafajtát eddig nem ismertük."
Szerdán az 5-6. évfolyamosok részére szerveztek természetismereti versenyt, melyen Méhes Lotti (5.a) és Horváth Angelika (5.c) képviselték iskolánkat. A 7-8. évfolyamosokat komplex természettudományos megmérettetés várta, amelyben szerepelt biológiával, földrajzzal, fizikával és kémiával kapcsolatos kérdés is. A komoly kihívásra Horváth Ármin (7.e) vállalkozott.
„A komplex természettudományos verseny egy felettébb különös élmény volt. A feladatok vegyesek voltak. Biológiából többek között arra voltak kíváncsiak, hogy mi volt a világ legelső nemzeti parkja. Számomra ez a verseny egy nagy élmény volt, még úgy is, hogy nem értem el helyezést."
Az ünnepélyes eredményhirdetésre és díjkiosztóra május 16-án került sor az iskola könyvtárában, melyen Venczel Csaba intézményvezető, Ruzsás Eszter és Horváth Ármin képviselte iskolánkat.
Köszönjük diákjainknak a részvételt, tanáraiknak a felkészítő munkát, és gratulálunk a szép eredményt elért tanulóknak!

Hardi Tünde
tagozatvezető