Skip to Content

Tarczy-nap Hetényben

Karácsony hava 6. napján ünnepeljük névadónk, Tarczy Lajos születésnapját. Ebből az alkalomból látogattunk el a szlovákiai Heténybe, a Tarczy Lajos Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolába Czibor Angelika igazgatónő meghívására.
Testvériskolánkban a Tarczy-nap keretében „Színház az egész Hetény!" címmel állították össze a programokat. Az igazgatónő üdvözölte a vendégeket, majd szólt a bizonytalanságról, ami a fejük fölött lebeg. Nem tudják, hogy jövő szeptembertől mi lesz a sorsuk, de bíznak benne, hogy a fennmaradásért folytatott küzdelmük eredményes lesz. A bevezető után két kisdiák prezentációját láthattuk a faluban folyó színjátszásról, amelyben összegyűjtött fényképeket mutattak be, és érdekes történeteket adtak elő. Majd egy néprajzkutatótól hallhattunk a színjátszás történetéről. Ezt követte az iskola folyosóján megrendezett csodálatos kiállítás megtekintése. A falakon óriás tablókon követhettük nyomon 1923-tól napjainkig a hetényi színjátszás relikviáit. Korabeli jelmezek, megfakult fotók és plakátok árulkodtak a múltról. A vendégek között többen is jelen voltak a régebbi színielőadások szereplői közül, s örömmel idézték fel közös élményeiket. A délelőtt zárásaként az iskola homlokzatán elhelyeztük az emlékezés koszorúit.
Délután a polgármesteri hivatalban Lucza Sára polgármester asszony látta vendégül az iskola tanulóit, a szülőket és a meghívottakat. Itt egy kisebb kulturális bemutatón vehettünk részt. Névadónk születésnapján legifjabb híveit teljes jogú tagokká avatták, vagyis az első osztályosoknak a kilencedikesek kötötték a nyakukba a „gólyás", világosszürke nyakkendőt. Hallgathattunk gyönyörű hangszeres muzsikát, csengő énekszót, adomákat a színjátszás históriájából. Előadták Bábel tornyának valós történetét játékbábokkal. Ehhez a természet adta az igazi hátteret, a bábeli zűrzavart sötét, dermesztő hóvihar kísérte. A nap zárásaként még egy kiállítás megnyitására indultak a résztvevők a hetényi Lilla Galériába.
Megrettenve a szeszélyes időjárástól mi elköszöntünk vendéglátóinktól, hiszen még hosszú út állt előttünk hazáig. Élményekben gazdagodva, lelkiekben feltöltődve értünk haza Pápára. Az iskola családias, meleg légköre, tanulóinak sokszínű tehetsége és kollégáink irigylésre méltó lelkesedése ismét lenyűgözött bennünket.

Bakóné Kiss Katalin és Hardi Tünde