Skip to Content

Látogatás Hetényben

Iskolánk küldöttsége Szlovákiában, a hetényi Tarczy Lajos Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolában járt a névadónk születésnapja alkalmából rendezett hagyományos ünnepségen. Tarczy Lajos 1807. december 6-án született Hetényben.
Testvériskolánk tematikus napot tartott szerteágazó programokkal. A megemlékezés a település polgármesteri hivatalában kezdődött, Czibor Angelika igazgató asszony köszöntötte a vendégeket.

Ezt követően Pécsi Gyöngyi református lelkész az iskola színjátszó csoportjával előadta díjnyertes színdarabjukat, amely a bibliai József életét dolgozza fel. Majd a végzős diákok a kis elsősök nyakába kötötték az iskola nyakkendőjét. A hetényi diákok ünnepségeken, szereplések alkalmából büszkén viselik a tudós gólyát ábrázoló ezüstszürke nyakkendőt, amely az iskola szimbóluma. Hetény címerében is szerepel a környék gyakori madara, a gólya.
Az emlékműsor után az iskola falán elhelyezték a megemlékezés koszorúit a helyi szervezetek képviselői, iskolánk igazgatója, Venczel Csaba és a Rákóczi Szövetség alapító tagja.
Majd az alapiskola folyosóján egy helyi gyűjtő felajánlásának jóvoltából kiállítás nyílt a közeli Ógyallán született Feszty Árpád festményeinek színes másolataiból. A program a földszinti termekben folytatódott. Három osztályban a komáromi Dunamenti Múzeum pedagógusai kézműves foglalkozást tartottak a diákok számára. A korabeli múzeumi tárgyak mintájára agyagedényeket, ékszereket, szőtteseket készítettek. A negyedik teremben a színjátszó körösök ismertették az elmúlt évben elért eredményeket. Az udvaron Hetény polgármestere, Magyari Ferenc bemutatta a személyes közreműködésével, pályázati forrásból felépült aquapoolt. Ez egy kis házikó, melyben halak, növények élnek, a víz, fény, hő, tápanyagok körforgásával élő rendszert működtetnek, önfenntartó ökoszisztémát modellezve.
Intézményeink közötti kapcsolattartás tavasszal folytatódik a hetényiek pápai látogatásával.
Kné M. Zs.