Skip to Content

Határtalanul - a nemzeti összetartozás jegyében szervezett tanulmányi kirándulás a Felvidéken

A "Határtalanul" program keretében iskolánk hetedikes diákjai betekintést nyerhettek egy háromnapos kirándulás keretén belül a Felvidéken élő magyarok életébe, valamint megtekinthették az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékhelyeit. A felvidéki kirándulás programjai március 18-20. között zajlottak. Szerdán reggel 7 órakor indultunk az iskola elől. 9:30-kor értünk Komáromba, ahol felvettük Jusztin Péter idegenvezetőt. Az országhatár átlépése után először komáromi Öregvárba mentünk. Ott megtekinthettük az erőd belső rendszerét, és a ,,Vak labirintus"-t is kipróbálhattuk. Ezután felmentünk az erőd külső falára, ahol megtekinthettük a csodás kilátást. A déli órákban Révkomárom belvárosában tettünk sétát, megnéztük a Klapka-szobrot, a Jókai-szobrot és a Duna-menti Múzeumot, ahol a vaskori, ókori és középkori edényeket, fegyvereket, szerszámokat, használati tárgyakat tekinthettünk meg. Később a Zichy-palotába mentünk, ahol a város két híres szülötteiről: Jókai Mórról és Lehár Ferencről hallhattunk előadást.
14 órakor elindultunk Révkomáromból, bő fél óra alatt Heténybe értünk, itt megemlékeztünk a helyi gyerekekkel az 1849. szeptemberi hetényi ütközetről, megkoszorúztuk a kopjafát és a Széchenyi-szobrot, kiselőadást hallhattunk Csomortányi Lajos őrnagyról. Megtekintettük a helyi templomot. Hetényi testvér iskolánk tanulói egy színdarabot és egy bábjátékot mutattak be, megnéztük a Lilla Galériát, ahol a falu történetét ismerhettük meg. Az első nap zárásaként tábortűz és kolbászsütés volt a helyi gyerekekkel.
Vacsoránkat, a rántott sajtot sült burgonyával és tartármártással a Hotel Banderiumban fogyasztottuk el. Aztán elindultunk a szállásra. A szállás Komáromban a Hotel Bowgarden és a Hotel Banderium.

A második napon a reggeli után Heténybe indultunk a Tarczy Lajos Alapiskolához, ahol körbevezettek bennünket az iskola épületében, majd elkezdődött a Tarczy-vetélkedő, amiben a pápai tarczysok közül a legjobb csapat a 4. helyet zsebelte be. A vetélkedőt követően megkoszorúztuk Tarczy Lajos emléktábláját, megtekintettünk egy táncbemutatót, és átadtuk a hetényi diákoknak a könyvadományunkat. Ezután köszönetet mondtunk a vendéglátásért, és elindultunk Nagysalló felé. Nagysallón egy tanulói kiselőadást hallhattunk a nagysallói csatáról. Majd a református temetőben megkoszorúztuk a csatában elesett hősök emlékművét. Ezután egy tanulói szavalat formájában elhangzott Kozma Andor: A karthágói harangok című verse.
A délutánt Léván töltöttük. Megtekintettük Léva várát, benne a Dobó-kastéllyal és a helytörténeti múzeummal. A lévai temetőben pedig megkoszorúztuk a 1848-as és a millenniumi emlékművet.
A második nap estéjén Alsóbodokon volt a szállás, itt is vacsoráztunk.

A harmadik, egyben utolsó nap reggeli után Nyitrára indultunk, ahol felkerestük a püspökvárat a székesegyházzal és a pestisoszlopot. A nyitrai várból néztük meg a napfogyatkozást. A nyitrai temetőben megkoszorúztuk Erdősi Imre, a „branyiszkói pap" sírját. A délutáni programban Pozsony nevezetességeinek felkeresése szerepelt, megnéztük a város történeti emlékeit, felkerestük a várat és az óvárost, a Medikus kertet és az ott álló Petőfi-szobrot. Kirándulásunk utolsó programjaként Dévénybe mentünk, megnéztük a dévényi várat és a Vasfüggöny emlékművét.

Nagyon érdekes, színvonalas és szép volt ez a három nap. Nekünk nagyon tetszett, remélem, lesz még ilyen kirándulás.

Kiss Martin és Sághi Dániel 7.c

Határtalanul - Szlovákiai kirándulás (kisfilm) ITT TEKINTHETŐ MEG!

Határtalanul - Szlovákiai kirándulás (teljes film) ITT TEKINTHETŐ MEG!