Skip to Content

A Felvidéken jártak a tarczysok

A Tarczy Lajos Általános Iskola ebben a tanévben is részt vett a Határtalanul elnevezésű programban, melynek során március 16. és 18. között Felvidékre kirándultak az intézmény hetedik évfolyamosai, összesen 39 tanulóval és 4 kísérőtanárral. A pályázat keretében ma délelőtt témanapot tartottak, melyen a kiránduláson résztvevők fényképes prezentáció keretében élménybeszámolót tartottak iskolatársaiknak, s tesztet töltöttek ki a látottakkal kapcsolatosan.

Cser László, a projekt vezetője elmondta, a három nap során elsősorban a 48-as szabadságharc emlékhelyeit keresték fel Pozsonyban, Nagysallón, Léván és Dévényben. A program kiemelt része volt, hogy megismerkedtek a helyi magyarsággal, megkoszorúzták a magyar emlékhelyeket és a hetényi Tarczy Lajos Alapiskolát is meglátogatták, akikkel testvériskolai kapcsolatot ápolnak.
-Második éve pályáztunk a Határtalanul programra, melynek során a diákok személyes tapasztalatot szerezhettek a történelem órán tanultakról. Jártunk a komáromi erődnél, sokat tudhattak meg Tarczy 48-as szabadságharcban betöltött szerepéről, a nagysallói csata történetéről, és megkoszorúztuk az elesettek emlékművét - mondta a projekt vezetője.

Szalai Evelin, hetedikes diák kérdésünkre elmondta, örömmel vett részt a programban, élmény volt számára, hogy eljutott a Felvidékre. Legjobban a hetényi iskolában tett látogatás tetszett neki, hiszen az egy egészen más, jóval kisebb intézmény. A lány elárulta, a nagysallói és a lévai temetőben sok érdekességet hallott, többek között azt, hogy mennyire sok áldozata volt a csatáknak.

Az iskola a pályázat keretében több mint 1.000.000 Ft-ot nyert, s ebből a pénzből az 1848/49-es események felvidéki helyszíneit látogatták meg, jövőre pedig Erdélybe szeretnének ellátogatni a Határtalanul program segítségével.

Babos Petra (papa-ma.hu)