Skip to Content

Historia est magistra vitae

A történelem az élet tanítómestere - ez a mottója a Tarczy Lajos Általános Iskola hagyományos történelmi versenyének. Az intézményben ezúttal már kilencedik alkalommal rendezték meg azt a megmérettetést a latin közmondás jegyében. A versenyre a pápai és a járási általános iskolák felső tagozatos diákjait várták, évfolyamonként 2-2 diákot nevezhettek az oktatási intézmények. Az idei versenyre a járás hét iskolájának 37 tanulója fogadta el a meghívást. 

A szervezők Rostáné Horváth Ida és Bendes-Szür Anett, a Tarczy pedagógusai voltak, ők fogadták és köszöntötték a résztvevőket.

Évről évre az a szervezők célja, hogy a történelem iránt érdeklődő, tehetséges diákok számára játékos változatos, ugyanakkor tartalmas feladatokon, feladványokon keresztül élővé tegyék az iskolai keretek között elsajátított tananyagot és lehetőséget biztosítsanak arra, hogy a tanulók számot adhassanak a tanév során megszerzett tudásukról. A verseny fontos feladatának tekinti a nemzeti identitástudat elmélyítésének elősegítését, a magyar és az egyetemes történelemmel kapcsolatos ismeretek rendszerezését, valamint a járás iskolái közötti kapcsolat ápolását, hangsúlyozták a szervezők.

Az erkeles Molnár Bálint most 6. osztályos, tavaly is részt vett a történelemversenyen, első helyezett lett, mint mondta sokat készült az idei megmérettetésre is, szakkörön és otthon is. A történelemből a kedvenc időszaka az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, remélte, hogy lesz erre vonatkozó feladat is. A feladatlapot a szervezők az adott évfolyam tananyagára építve állították össze, volt többek közt képfelismerés, párosítás, de térképismeretükről is számot kellett adniuk a diákoknak.

A feladatlapokat a szervezők és a felkészítő pedagógusok javították, a zsűri elnöke Laukóné Berki Gyöngyi volt. A legügyesebbek könyvjutalomban részesültek.

ha (papa-ma.hu)

A járási történelemverseny eredményei

5. osztályosok
I. Harcos Mátyás - Szent István Római Katolikus Általános Iskola
II. Hauber Henrik - Szent István Római Katolikus Általános Iskola
III. Kristóf Bence - Arany János Általános Iskola, Mezőlak

6. osztályosok
I. Molnár Bálint - Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola
II. Jendrics Olivér - Arany János Általános Iskola, Mezőlak
III. Nagy Ákos - Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola

7. osztályosok
I. Steiner Péter - Szent István Római Katolikus Általános Iskola
II. Nagy Tamara - Arany János Általános Iskola, Mezőlak
III. Hortobágyi Barnabás - Tarczy Lajos Általános Iskola

8. osztályosok
I. Kiss Martin - Tarczy Lajos Általános Iskola
II. Sághi Dániel - Tarczy Lajos Általános Iskola
III. Firtl Martin - Szent István Római Katolikus Általános Iskola