Skip to Content

Helyesírási verseny a Tarczyban

25 éve hunyt el a város egyik kiemelkedő tanáregyénisége, Gerencsér Attila. Emlékét már több mint húsz éve városi helyesírási verseny őrzi. A megmérettetés kezdeményezője Bognár József volt, a vetélkedőt kezdetektől fogva az Erkelben szervezik az 5-6. osztályosok, a Tarczyban pedig a 7-8. osztályosok számára. A résztvevőket ezúttal Venczel Csaba igazgató köszöntötte, majd Kovács Anna Lili olvasta fel Gerencsér Attila életrajzát.

Lombosi Anikó, a Tarczy Lajos Általános Iskola humán munkaközösségének vezetője elmondta, hogy a város és a járás általános iskoláiból is jelentkeztek a megmérettetésre. A feladatlap anyagát Kaprinayné Megyeri Zsuzsanna állította össze. Az Arany-emlékévhez is kapcsolódtak feladatok, így például a helyesírási totó és a tolbamondás is. Ez utóbbi ezúttal igazán könnyű volt, mondta Lombosi Anikó, szerettek volna sikerélményt szerezni a résztvevőknek. Először egy nehezebb feladatsorral küzdöttek meg a diákok, amiben többek közt a tulajdonnevek és az -i képzős formák szerepeltek, majd ezt követte a tollbamondás, aztán még két feladatsor. Lombosi Anikó hozzáfűzte, hogy évről évre egyre nagyobb gond a külalak, ezért ezt is szigorúan pontozzák, a legjobbakat pedig jutalmazzák.

A tarczys Horváth Evelin elmondta, hogy ő nagyon sokat olvas, szerinte az segíti a helyesírást, emellett gyakran old meg feladatokat is. Rendszeresen részt vesz megyei és országos helyesírási versenyeken, erőssége a szótagolás és a tulajdonnevek írása, de néha elbizonytalanodik a feleletválasztós kérdéseknél, főleg, ha a nemrégiben változott helyesírási szabályzat újabb és régebbi példái közül kell eltalálnia a helyes megoldást.

A feladatlapot Kaprinayné Megyeri Zsuzsanna és Lombosi Anikó állították össze. A zsűriben a Tarczy iskola magyartanárai és a kísérőtanárok, valamint Bognár József nyugalmazott igazgató és Kövy Rózsa nyugalmazott tanár is helyet foglalt. A zsűri elnöke Stankovics Marianna, a Petőfi Gimnázium magyartanára volt.

ha (papa-ma.hu)