Skip to Content

Csendéletek változatos technikákkal

Hetedik alkalommal rendezték meg a Tarczy Lajos Általános Iskolában a Bíró Károly emlékversenyt, az intézmény egykori tanára előtt tisztelegve. A rajzverseny résztvevői korábban alkottak már külső helyszíneken, például a Fő téren, de feladat volt az Esterházy-kastély megörökítése is. Ezúttal csendéletek várták a résztvevőket, idén is két korosztály indult a megmérettetésen.

Bíró Károly elismert és szeretett pedagógus volt, az emlékverseny is mutatja, hogy az utódok is fontosnak tartják munkásságát. Tanórákon kívül rajzszakkört vezetett. A természet festője volt, a fáké, a hegyeké, a völgyeké, az ezerszínű vizeké és emellett Pápa városáé. Az a festő volt, aki képein megőrizte a város hangulatát. A Dunántúl egyik leghíresebb akvarellistájának tartották.

A diákoknak akvarellt természetesen nem kellett készíteniük, de a csendéletek biztosan tetszettek volna a harmóniára törekvő művésztanárnak. Az 5-6. osztályosok kategóriájában egy virágcsendéletet, esetleg annak egy részletét kellett papíron megörökíteniük a résztvevőknek, színes technikával. A 7-8. osztályosokat egy hangszerkompozíció várta. Ők is választhattak egy részletet, de dönthettek úgy is, hogy az egészet lerajzolják. Szabadon választott technikával alkothattak, ebben a korosztályban többen választották a ceruzarajzot.

A megmérettetésre 19 diák jelentkezett, többek közt a Weöresből, Erkelből, Gyurátzból, Tarczyból, de voltak résztvevők Vaszarról és Mezőlakról is. A diákoknak két óra állt rendelkezésükre, hogy elkészítsék képeiket, ezeket aztán a felkészítő tanárokból és a szervezőkből álló zsűri értékelte. Butiné Kemenczki Anita elmondta, hogy kiemelkedő színvonalú volt a megmérettetés, nem volt könnyű dolga a zsűrinek. A legügyesebbek könyvjutalmat kaptak.

ha (papa-ma.hu)


Helyezések:

5-6. osztályosok
I. Kántor Bianka, Erkel iskola - felkészítő Polgárdy Attila
II. Edvy Barbara, Erkel iskola - felkészítő Polgárdy Attila
III. Varga Luca, Tarczy iskola - felkészítő Kohuth Helén


7-8. osztályosok
I. Horváth Evelin Nóra, Tarczy iskola - felkészítő Kohuth Helén
II. Narancsik Róza, Gyurátz iskola - felkészítő Rókáné Varga Mónika
III. Kovács Anna Lili, Tarczy iskola - felkészítő Kohuth Helén