Skip to Content

Kossuth Lajos emléke Pápán (Digitális témahét)

Ebben az évben ünnepeljük Kossuth Lajos volt kormányzó-elnök születésének 215. évfordulóját. Pápa városa nagy tisztelettel adózik munkássága előtt. A pápaiak az 1830-as évek közepétől figyeltek fel Kossuth Lajos tevékenységére. Az 1848. március 15-i forradalom győzelmét követő napon tartott esti felvonuláson elsősorban Kossuthot éltette a tömeg. Pápa polgárai a negyvennyolcas forradalom és szabadságharc leverése után is hűek maradtak a forradalom vívmányaihoz. Magyarország kormányzó-elnökének nagy kultusza volt városunkban, "Kossuth apánk"-ként tisztelték. A kiegyezést követően évente megünnepelték név- és születésnapját.
85. születésnapján, 130 évvel ezelőtt „városunk díszpolgárává egyhangúlag lelkesedéssel megválasztottuk."


Ebben az évben ünnepeljük a Kossuth utca névadásának 125. évfordulóját. A képviselőtestület döntése értelmében 1892. szeptember 19-én, hétfőn délelőttre lett kitűzve a Kossuth Lajos utcát jelző táblák elhelyezése és az avatóünnepség.
20 éve, 1997. augusztus 12-18. között Pápa nyerte el a VI. Országos Kossuth-tábor rendezési jogát.

Kossuth Lajos születésének kétszázadik évfordulója alkalmából, 15 évvel ezelőtt, 2002.szeptember 19-én Kossuth szobrot avattak Pápán. Alkotója Török Richárd, fiatalon elhunyt szobrász.


Bár nem kerek évforduló, de mindenképpen meg kell említeni: 1994-ben a Kossuth-vetélkedő országos döntőjében iskolánk csapata IV. helyezést ért el. A Kossuth Szövetség rendezésében közel 400 általános iskolai csapat vett részt a Kossuth Lajos életét, munkásságát felölelő vetélkedőn, a nagy államférfi halálának centenáriuma tiszteletére. Az utóbbi évek Kossuth-pályázatain is kiemelkedő eredményt értek el a tarczys diákok.

 


És akik Kossuth Lajos nyomában jártak: 7.c


Forrás: http://vmek.oszk.hu/02100/02135/html/

(A Digitális témahét keretében született írás)