Skip to Content

Komplex angol felsőfokú nyelvvizsgája lett egy tarczys diáknak

A Tarczy Lajos Általános Iskolában kilenc éve működik a kéttannyelvű tagozat. Ennek eredményeként több diáknak középfokú nyelvvizsgája van, de most először az egyik diákjuk, Heizler Korina 8. osztályos tanuló komplex felsőfokú nyelvvizsga bizonyítványt szerzett a nyár folyamán.
Hardi Tünde tagozatvezető elmondta, a kéttannyelvű tagozat olyan képzési forma, ahol a diákok már első osztálytól heti öt órában tanulják az angol nyelvet, de nemcsak az idegen nyelvet, hanem bizonyos tantárgyakat is.
-Első, második osztályban készségtantárgyakat tanulnak angolul, harmadiktól természetismeretet hatodikig, ötödik és hatodikban már a történelmet és a célnyelvi civilizációt is angolul tanulják, hetediktől meg még a földrajzot tanulják idegen nyelven. Heti öt angolórából egy órát anyanyelvi lektor tart a diákoknak, aki elsősorban a kommunikációt és az íráskészségüket fejleszti - tudtuk meg a tagozatvezetőtől, aki hozzáfűzte, nagy öröm az iskola számára, hogy a tagozat fennállása óta első ízben szerzett sikeres komplex angol nyelvű felsőfokú nyelvvizsgát Heizler Korina.
-Az utóbbi években jellemző, hogy a már nyolcadik osztályt elvégzett diákoknak több mint a fele sikeres komplex középfokú nyelvvizsgát tesz. Ez szép teljesítménynek mondható, hiszen a kéttannylevű tagozaton az az elvárás, hogy nyolcadik osztályban a diákok legalább a 60 százaléka elérje a B1 szintet, a középfokú nyelvvizsga a B2 szint. B1 szinten is szép eredményekkel büszkélkedhetünk, a mi tanulóink 83-87 százalékban teljesítik ezt. Ezekhez képest a középfokú nyelvvizsga is nagy előrelépés, de az, hogy felsőfokú nyelvvizsgát tegyen egy tanulónk, az eddig példátlan volt, de reméljük, a jövőben többen is megpróbálják ezt - fűzte hozzá mosolyogva a tagozatvezető.
Heizler Korina elmondta, az Origo nyelvvizsgára jelentkezett, hiszen úgy gondolta, megpróbálja mire is képes angolból. A tehetséges fiatallányt szülei mellett, angoltanára Bertalan Ágnes is bíztatta, hogy jelentkezzen a vizsgára.
-Az iskola rengeteget segített a felkészülésben, de természetesen a szabadidőmet is feláldoztam, sok angol nyelvű filmet néztem és olvastam is. Én óvodás korom óta tanulom az angolt, amit nagyon szeretek. A vizsga kicsit stresszes volt számomra, de élveztem, sokat tanultam. A témák nem voltak könnyűek, amikről beszélnem kellett, hiszen például a társadalmi mobilitásról még nem igazán tanultam, de az alkoholfogyasztás sem volt egyszerű - mesélte a lány, aki hozzáfűzte, a többi diáktársának azt javasolja, ne legyenek félősek, próbálják ki magukat ők is, hiszen ez egy kiváló tapasztalatszerzés is.
Korina a veszprémi Lovassy Gimnáziumban fog szeptembertől tanulni angol szakon. A jövőre tekintve még nincsenek tervei, de mindenképen szeretne az angollal foglalkozni.
A sikeres vizsgát letett tarczys diákokat a Pápai Zalka Máté Általános Iskola Támogatásáért Alapítvány támogatja. Alapfokúért 10.000, középfokúért 20.000 Ft-ot kapnak a tanulók. A kuratórium tagjai úgy döntöttek, a felsőfokú komplex nyelvvizsgáért pedig 30.000 Ft-tal támogatják a gyerekeket.